x Zoeken

Het programma Voluit Leven leert de deelnemers omgaan met depressie en angstklachten en stelt ze in staat het leven te leiden dat je graag wilt leiden. Het programma Leven met pijn is specifiek voor mensen met chronische pijn. Beide programma’s zijn onderzocht en bewezen effectief. Ippo hielp de Universiteit Twente bij het onderzoek naar de interventies.

Universiteit Twente

Revalidatiecentrum Roessingh

Boom Uitgeverij

Evidence based

Uit onderzoekt blijkt dat mensen na afloop van de cursus Voluit Leven minder last hebben van angst en depressie klachten en dat zij tot bloei zijn gekomen.

Uit het onderzoek naar de interventie Leven met pijn blijkt dat mensen in hun dagelijks leven minder gehinderd worden door pijn- en vermoeidheidsklachten.

De cursussen zijn gebaseerd op de principes van ACT en mindfulness.

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Deze methode leert je je te richten op zaken die je zelf kunt beïnvloeden, zoals je eigen gedrag. Daarnaast leert ACT je ervaringen waar je geen directe invloed op hebt, zoals je emoties en gedachten, te accepteren.

Mindfulness, een methode afkomstig uit het boeddhisme, is het vermogen om zonder oordeel op te merken wat zich aan je voordoet.

Blended begeleiden

Voluit leven online leent zich niet alleen voor zelfstandig gebruik, maar kan ook door POH-GGZ, psychologen en coaches worden ingezet in een behandeling of begeleidingstraject. Monique Hulsbergen schreef een protocol voor professionals waarin zij stap voor stap uitlegt hoe een blended begeleiding met het programma eruit kan zien.

Over Voluit leven

De online cursus voluit leven is ontstaan uit het hulpboek Voluit Leven. De cursus bestaat uit negen lessen die een jaar lang voor de gebruiker toegankelijk zijn. In de online cursus vind je korte pakkende teksten, filmpjes waarin deskundigen de kernboodschappen vertellen, interactieve oefeningen, voorbeelden van andere mensen. Je kunt gebruik maken van SMS-berichten die je helpen herinneren aan belangrijke inzichten. Ook kun je luisteren naar de mindfulness-oefeningen. Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen die aan deze online cursus begint, de cursus ook daadwerkelijk afmaakt.

Over Leven met pijn

Ook het hulpboek Leven met pijn is bewerkt tot een online cursus. De cursus bestaat uit negen lessen die een jaar lang voor de gebruiker toegankelijk zijn. In deze online cursus vind je korte pakkende teksten, interactieve oefeningen, voorbeelden van andere mensen. Je kunt gebruik maken van Sms-berichten die je helpen herinneren aan belangrijke inzichten. Ook kun je luisteren naar de mindfulness-oefeningen die specifiek gericht zijn op omgaan met pijn.